Google Analytics - odlična besplatna statistika posjeta web stranici

U zadnje vrijeme klijenti sa kojima radimo web stranice često postavljaju pitanja vezana uz povratne informacije sa tih stranica. Zanima ih koliko posjetitelja je vidjelo njihovu stranicu u određenom vremenskom roku, da li su bili na određenom dijelu njihove stranice, da li su se pretplatili na mailing listu, iz kojih su zemalja stigli, koliko su se dugo zadržali na stranici i još štošta. Jedno od češćih je svakako "po kojoj ključnoj riječi su me našli?". Google Analytics nudi odgovore na sva ta i mnoga druga pitanja, pročitajte cijeli članak pa zaključite da li Vam je potreban i ne zaboravite, BESPLATAN je.

Google Analytics - statistika na dlanu

Postoje dvije osnovne tehnologije prikupljanja podataka o posjetiteljima vaših web stranica. Analiza log zapisa sa servera (AwStats) i javascript tagiranje (Google analytics). Svakako da se isplati koristiti oba dvije tehnologije no ovdje bi se osvrnuo na Google Analytics koji je trenutno vodeći besplatni software za prikupljanje podataka, tj. statistiku posjeta web stranica. Ako vas zanima i treća solucija, svakako moramo spomenuti još jedan odličan statistički alat, Mint, no o njemu nekom drugom prilikom.

Google Analytics Sučelje

Google Analytics krasi intuitivno sučelje tipično za Googlove proizvode. Jednostavno, nenametljivo i pregledno. Module je moguće pomicati tako da su Vam bitne informacije uvijek pri ruci. Moguće je na vizualno prikazanoj vremenskoj traki odabrati period za koji vas zanimaju informacije/statistika ukoliko ste kao mi, vizualan tip.

Informacije o posjetiteljima

Koliko ste posjetitelja imali, koliko jedinstvenih (unique), koliko je stranica pregledano ukupno i prosječno, koliko vremena se posjetitelji zadržavaju na stranici ili nekom njenom djelu, koliko je novih posjetitelja našlo vašu stranicu i po kojim ključnim riječima?

Iz kojih su zemalja, koju rezoluciju ekrana imaju, na kojem operativnom sistemu, koji jezik koriste, i da li su Firefox ili IE fan. I još štošta.

Od kuda su te sve posjete?


Ako vas zanima odgovor na ovo pitanje, Google analytics. Da li je posjetitelj ukucao npr. www.top-10-antivirus.com ili je do vas stigao preko tražilice kao Google, Pogodak, Yahoo ili preko nekog portala, stranice ili bloga? Koje ključne riječi je netko ukucao na pretraživaču kada je naišao na Vašu stranicu?

Jedan od svakako interesantnih mogućnosti je povezivanje s AdWords računom, naravno, ukoliko ga imate. O AdWordsima uskoro stiže opširniji ćlanak tako da nećemo duljiti.

Sadržaj - najbitniji dio Vaše stranice

Koliko god se svi mi koji radimo web stranice trudili, prava vrijednost Vaše web stranice je Vaš kvalitetan sadržaj! Naravno da on mora isto tako kvalitetno biti i prikazan krajnjem korisniku, no sadržaj je osnova. Bolji sadržaj = više posjeta, a Google Analytics pruža mnogo informacija vezanih uz Vaš sadržaj.

Koje stranice su najposjećenije i koliko vremena posjetitelji provode na njima. Koliko ljudi je otišlo sa iste stranice na koju su došli? Taj podatak može značiti da im informacija koju su dobili možda nije bila bitna, ili naravno da su dobili što su htjeli i otišli :)


Sa koje se stranice najčešće odlazi, na koju se najčešće dolazi?
Kojim putem je došao do informacije na Vašim stranicama?
Integracija s Website optimizerom koji je još jedan od izvrsnih alata iz Google radionice, jedna od vrlo korisnih funkcionalnosti, a omogućava da na svojim stranicama testirate različite layoute, grafike, tekstove i slično, takozvani split testing. No i to je izvan tema ovog članka.

Goals - postavljanje ciljeva

Ostvarivanje ciljeva je mjera uspješnosti vaše web stranice. Cilj je neka stranica koju posjetitelj posjeti nakon što napravi neku radnju, kupovinu proizvoda, registraciju na newsletter ili kad skine neku datoteku.

Primjer: cilj je da se posjetitelj upiše na vašu mailing listu kako bi mu mogli slati obavijesti o novim ponudama u Vašoj turističkoj agenciji. Kada se to desi, statistika kaže "jedan više".

Sve u svemu, Google Analytics je alat kojega definitivno morate isprobati, besplatan i koristan. Mi ga koristimo svakodnevno, uvelike nam olakšava naš dio posla i pruža nam uvid u mnoge detalje koji se na web stranicama uvijek mogu napraviti bolje.

Popularni Blogovi: